Belmonte – Guarda

Elvas-Visue

Zondag 5 augustus Belmonte – Guarda

Vandaag een klim van 500 meter naar ruim 1000 meter, voor het traject Belmonte – Guarda, een kleine dertig kilometer. Aangezien we geen goed idee hebben van het helliingspercentage, en ook niet kunnen inschatten hoe lang we daar over gaan doen, vertrekken we weer vroeg: 6.32 uur. De rit blijkt mee te vallen. Voor iedere 100 meter stijgen hebben we ongeveer 20 minuten nodig. We kunnen blijven trappen, en hoeven net niet af te stappen om te lopen.
De telefoon crasht halverwege de rit, dus is er geen track opgenomen. Hier zijn we inmiddels op 900 meter, om kwart voor negen. De gemiddelde snelheid is niet goed berekend, vanwege de storing.
Jose tijdens de klim naar duizend meter: Guarda, de hoogst hoogst gelegen stad van Portugal.
We zijn dus megavroeg in Guarda, waar we eerst ontbijten en ons dan melden bij het hostel Guesthouse da Sé op de Plaza Mayor van Guarda, recht tegenover de kathedraal. We krijgen een kamer om onze spullen tijdelijk neer te zetten en te douchen. De ‘echte’ kamer krijgen we dan later die dag.
Onze gids, tevens beheerder van het hostel. Hij had ons al gespot toen we aan het ontbijt zaten en zorgde al om tien uur ’s ochtends dat we konden inchecken. De beheerder van het hostel laat zich samen met een muzikant (een gitarist) door de municipal inhuren voor het rondleiden van toeristen. Aangezien er (behalve wij) geen enkele toerist interesse heeft (waarschijnlijk is het te warm, haha), krijgen wij (in het Engels) een prive-rondleiding (met muziek) door de stad. De gids vertelt het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van de stad (de vrijheidsstrijd van Portugal versus Spanje/Castilie, het ontstaan van de Joodse wijk / Joodse gemeenschap, de rol van de bisschop, het stratenplan; telkens wordt een verhaal begeleid door een passende compositie voor gitaar.
Pedro, geboren in Brazilie, opgegroeid in Portugal. Studeerde klassieke gitaar in Castello Branco. Verzorgt de muziek bij de tour in Guarda.
Dom Sancho 1, de tweede koning van Portugal. Standbeeld naast de kathedraal van Guarda. Sancho streed tegen de Moren en stichtte enkele steden, waaronder Guarda (de bewaker / bolwerk tegen de vijand). Kreeg de bijnaam ‘Populator‘ ( de bevolker), aangezien hij ervoor zorgde dat de bevolking zich veilig kon voelen en zich vestigde)
Vensterversieringen met gotische invloeden (zijkanten), Arabische invloeden (bovenzijde) en humanistische/realistische invloeden (onderzijde), als we het goed begrepen hebben…
Klik hier voor een overzicht
van onze 21 fietsdagen in Portugal

2 comments

Geef een reactie