Portalegre – Vila Velha de Ródão

Elvas-Visue
Woensdag 1 augustus Portalegre – Vila Velha de Ródão
Hunebedden, dolmens en menhirs
We zijn nu in het uiterst oostelijke puntje van Portugal, dicht bij de grens met Spanje. We starten met fietsen als de zon net boven de horizon verschijnt, en rijden richting Castelo de Vide. Vandaar rijden we een landweg op, waar een mysterieus landschap verschijnt. Het is verlaten, met hier en daar een kurkeik en met talloze muurtjes zoals in Ierland. Het is hier muisstil. En er liggen overal zwerfstenen verspreid. Hier is dus ooit de ijstijd geweest, maar vandaag is het knetterheet. We rijden door het ‘Parc Natural da Serra de Sao Mamede’. We komen langs diverse plaatsen waar hunebedden, dolmens of menhirs te bekijken zijn. Die restanten liggen er al duizenden jaren.
Zwerfstenen uit de ijstijd
Hoewel het  hier dus een ‘desert’ is, zoals de Portugezen zeggen, is er ook overal water te vinden, in talloze riviertjes. Het stuwmeer van Nisa wordt daarmee gevuld. In het dorpje Nisa drinken we cola en water en fietsen we door over een volgende landweg, die later overgaat in een onverhard fietspad / wandelpad.
Langs de kant van de weg zien je dit soort bordjes die je naar een menhir of dolmen willen leiden. Daarvoor moet je dus wel door de dorre desert willen lopen, waar het knetterheet is.
Dit is de menhir van Patalou, waarvan de ouderdom op grond van koolresten geschat is op 6200 jaar.
Dit is zo’n rond gebouwtje, waar je er ook veel van tegen komt. De constructie lijkt op die van de gebouwtjes in Ierland. Deze staat vlak naast een klein riviertje.
Water is hier dus voldoende aanwezig, maar het is tegelijk een dor, droog landschap. Enkele kilometers verderop zien we de resten van de bosbrand van gisteren.
Uiteindelijk bereiken we een grotere weg waarlangs we omlaag suizen naar de Tago (de Taag) die uit Spanje komt en naar Lissabon stroomt. Omdat we vandaag veel hebben rondgekeken, zijn we betrekkelijk laat op de eindbestemming: Vilaportuguesa.  Gelukkig is hier een zwembadje om af te koelen en een bubbelbad om de spieren te verwennen.
We eten langs de Taag. Vreemd dat hier bij bij Vila Velha de Ródão op de Taag een boot ligt met een Nederlandse vlag: het passagiersschip ‘Friesche poort’. Die schijnt hier gebruikt te gaan worden als rondvaartboot.

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

20180801   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Add here your formated description
Klik hier voor een overzicht
van onze 21 fietsdagen in Portugal

3 comments

Geef een reactie