Vandaag ontbijten al vroeg, om 7.00 uur, op een terrasje dat al om vier uur opengaat, voor de mannen die vroeg aan het werk gaan. Hier rijden we over een hoogvlakte, westwaarts, richting Ragusa. |
Onderweg, op een weggetje zoals dit,
ontmoeten we een vader en zoon die
een merkwaardig soort vrucht aan het oogsten zijn: de Johannesbrood. Een harde schil, met daarin pitten/bonen die je niet kan eten,
maar de vrucht zelf weer wel, zo begrijpen we van de Sicilianen.
We krijgen een handjevol mee, voor onderweg. |
En we rijden weer door de druivenvelden. |
Een belangrijke Siciliaanse druif is de Inzolia, waarvan uit DNA-onderzoek is gebleken dat hij oorspronkelijk uit Rhodos afkomstig moet zijn.
Het grappige is dat de druif telkens een andere naam krijgt, afhankelijk van de plek waar hij wordt geteeld. |
Voordat we Ragusa bereiken, door een brede vallei in te fietsen, zien we nog een snelweg die de vallei oversteekt, met daaronder een boerderij. |
Ragusa is een prachtige stad, in de heuvels, op ongeveer vierhonderd meter boven zeeniveau.
José was er door getriggerd vanwege de blauwe koepel van de Mariakerk. |
Je kunt hier grote gebouwen aantreffen (de dom van Ragusa en de Mariakerk),
maar ook kleine versieringen in het straatbeeld. |
Aangezien we vroeg arriveren,
kunnen we nog warm eten tussen de middag en leren we de Inzolia-druif kennen, maar dan in vloeibare vorm, hier bij het Trattoria Ai Lumi. |
We konden al heel vroeg inchecken in Iblaresort – Design Boutique Hotel, in dat witte gebouw op de achtergrond. Deze opname is vanaf het
Piazza della Rupubblica. |
Op het plein staat een koffietentje waar we ’s avonds koffie dronken en via een trappetje naar beneden nog een fruitdessert aten. |
Noto – Ragusa : 50 km.
Onderweg van 7:03 – 11:27. |
Cumulatieve stijging: 806 meter.
Cumulatieve daling: 569 meter. |
Ragusa, Sicilië. |